fbpx

Logopedie

Logopedie

- THE STORY OF AUTISM

CE TREBUIE SA STITI DESPRE LOGOPEDIE

Daca copilul dumneavoastra are probleme cu citirea si ortografia, terapia logopedica poate sa nu para raspunsul evident. Multi oameni cred ca logopezii lucreaza numai cu persoane care au probleme cu a scoate anumite sunete (articulatie).

 

In cazul copiilor cu nevoi speciale, logopedia, este o parte centrala a tratamentului pentru autism. Logopedia poate aborda o gama larga de probleme de comunicare pentru persoanele cu autism.

Un logoped poate ajuta copiii cu diferite tipuri de dificultati de vorbire, precum si probleme de limbaj, cum ar fi dislexia si dispraxia.

Logopedia poate imbunatati abilitatile de comunicare la copiii cu probleme de limbaj, in cazul copiilor cu autism, adhd, celor cu probleme de procesare senzoriala si alte afectiuni de natura neuropsihiatrica.

 
CUM FUNCTIONEAZA LOGOPEDIA?

Logopedul evalueaza ce fel de problema lingvistica are copilul dumneavoastra, stabileste ce cauzeaza acest lucru si decide asupra celui mai bun tratament.

El pot ajuta copiii sa-si dezvolte abilitatile lucrand cu ei individual, in grupuri mici sau la scoala, pe diferite arii:

 • Probleme de articulare: Nu vorbeste clar si face erori in sunete.
 • Probleme de fluenta: probleme cu fluxul de vorbire, cum ar fi balbaiala.
 • Probleme de rezonanta sau de voce: probleme cu tonul, volumul si calitatea vocii.
IN CAZUL COPIILOR CU NEVOI SPECIALE LOGOPEDUL EVALUEAZA DIFERIT SI MAI ALES ALTE PROBLEME. 

Exprimarea lor este diferita si la un alt nivel:

 • Nu vorbeste deloc
 • Scoate mormaituri, plange foarte mult, tipa 
 • Bazaie sau vorbeste intr-un mod muzical
 • Gafaie cu sunete asemanatoare cuvintelor
 • Foloseste ,,cuvinte” cu sunete straine sau cuvinte robotizate, precum un papagal sau repeta adesea ceea ce spune o alta persoana (numita echolalia).
 • Foloseste frazele si propozitiile potrivite, dar cu un ton inexpresiv.
 • Probleme de hranire orala: dificultati de a manca, de a inghiti si de a saliva.
LOGOPEDUL POATE AJUTA LA TRATAREA PROBLEMELOR:
 1. Probleme la intelegerea (primirea) limbajului
 2. Probleme de vorbire (exprimare) limbaj.
 3. Probleme de limbaj pragmatic: probleme cu utilizarea limbajului in moduri adecvate din punct de vedere social.
LOGOPEDUL FOLOSESTE STRATEGII ADAPTATE PENTRU PROVOCAREA SPECIALA A FIECARUI COPIL. 

Strategiile ar putea include: activitati de interventie lingvistica.  Aceste activitati dezvolta abilitati intr-o varietate de moduri, inclusiv modelarea si oferirea de feedback copiilor. Terapeutul poate folosi imagini si carti sau terapie bazata pe jocuri. De asemenea, el poate folosi exercitii lingvistice pentru a exersa abilitatile.

Terapia cu articulare: logopedul modeleaza sunetele cu care copilul are dificultati. Aceasta ar putea include demonstrarea modului de a misca limba pentru a crea sunete specifice.

Terapie de hranire si inghitire: logopedul ii invata pe copil exercitii pentru intarirea muschilor gurii. Aceasta ar putea include masaj facial si diverse exercitii de limba, buze si maxilar. De asemenea, ar putea folosi diferite texturi alimentare pentru a incuraja constientizarea in timpul mancarii si inghitirii.

 
BENEFICIILE LOGOPEDIEI

Logopedia ii poate ajuta pe copii sa invete sa vorbeasca mai clar. Acest lucru ii ajuta sa se simta mai increzatori si mai putin frustrati cand vorbesc cu ceilalti. Copiii care au probleme lingvistice pot beneficia social, emotional si academic de logopedie. Pentru copiii cu probleme de lectura, cum ar fi dislexia, logopedia ii poate ajuta sa auda si sa distinga sunete specifice in cuvinte de exemplu: cuvantul liliac se descompune in sunetele li-li-ac. Acest lucru poate imbunatati abilitatile si poate incuraja copiii sa citeasca. Logopedia este benefica in special atunci cand copiii incep devreme in viata. Intr-un studiu, 70% dintre copiii prescolari cu probleme de limbaj, cei care au trecut prin logopedie au aratat imbunatatirea abilitatilor lingvistice.

FORMULAR CONTACT / INSCRIERE / SESIZARE / ETC

1 Step 1
Selecteaza o optiune
GDPR
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder

Enter Your keyword

Phasellus nec magna posuere, convallis nibh sit amet, vehicula augue.

[contact-form-7 id=”623″ title=”Appointment popup form”]